Студът у нас и в Европа може да се задържи до края на февруари 09.02 | 13:00

Прогнозата е на експерти от Световната метеорологична организация

От iNews.bg

Студената вълна в Европа изглежда няма да си отиде до края на февруари. Това прогнозираха експерти от Световната метеорологична организация (СМО), цитирани от Monreal Gazette.

Причината за прогнозата е смразяващ въздушен поток, който идва от Сибир и блокира всякакви по-топли въздушни маси, идващи от Атлантическия океан. Сибирският въздушен фронт е много голям и затова е трудно да се предвиди колко дълго време ще оказва влияние на температурите на Стария континент.

В потвърждение на становището на експертите от СМО у нас отново беше записан температурен рекорд. Този път Видин имаше "щастието" да го постави – минус 28 градуса по Целзий, предаде БТА. Най-близка стойност до тази температура в региона е отчетена през 1956 година – минус 22 градуса по Целзий. В Монтана също имаше температурен рекорд - минус 24,6 градуса. Заради студа язовир "Огоста" започна да замръзва и големи части от него вече са покрити с лед.

Студът не щади и съседите – в Сърбия 13 души починаха заради ниските температури, а 70 хил. остават отрязани от цивилизацията заради снега. В Босна загинаха още петима души и по този начин жертвите на свирепата зима са вече 13.

Заради студа в Хърватия беше наблюдаван интересен феномен – огромни приливни вълни изхвърлят директно на брега на остров Паг риба. Хората буквално могат да вземат торбите и да я събират.

Във Франция потреблението на електричество пък стигна рекорд – 101 700 мегавата в сряда вечерта (8 февруари). Времето е толкова студено, че мъж, който се опитал да се самоубие като скочи от мост над река Елзас, паднал не във водата, а върху ледена покривка и оцелял. Мъжът е спасен.

Заради студа в Германия се наложи да включат обратно в електрическата мрежа пет от осемте спрени ядрени реактори, предаде Handelsblatt. Страната реши да изключи всичките си АЕЦ до 2022 година, като започна с осемте най-стари реактора. През декември Германия внесе ток от Австрия заради недостиг.

В Италия жертвите на студа са най-много от всички държави в Западна Европа – 43. Според Travely.biz заради студа в Торино е спряло метрото.

Водещи

Най-четени