Стърджън: Борис Джонсън е негоден за управник 27.11 | 15:10

Брекзит ще бъде кошмар за Шотландия, казва още тя

От iNews.bg

Лидерът на Шотландската национална партия и първи министър на Шотландия Никола Стърджън заяви преди представянето днес на предзиборната програма, че нейната партия "ще гласува за избягване на Брекзит и оставяне на бъдещето на Шотландия в ръцете на шотландците". Стърджън смята Борис Джонсън за "опасен и негоден да управлява", предаде БНР.

Никола Стърджън заяви, че предложената от премиера сделка за Брекзит ще бъде "кошмар" за Шотландия.

Стърджън възнамерява да проведе втори референдум за независимост на Шотландия догодина, но Борис Джонсън вече изключи да даде необходимото позволение от страна на британското правителство.

Шотландската национална партия спечели 35 места на последните общи избори през 2017 година и е трета по численост в британския парламент, а това я прави желан партньор в случай на висящ парламент на предстоящите на 12 декември извънредни общи избори, ако се стигне до сформиране на правителство на малцинството.

Никола Стърджън допълни, че която и партия да поиска сделка със шотландските националисти за съставяне на правителство, ще трябва да е готова освен всичко друго и за отпускане на повече средства за шотландското здравеопазване.

Водещи

Най-четени