Су-27 прелетял на 15 м от US разузнавателен самолет 17.04 | 11:48

Инцидентът е станал над Балтийско море

От Ани Романова

Руски изтребител Су-27 е прихванал американски разузнавателен самолет, който е извършвал планиран полет в международното въздушно пространство над Балтийско море, предадоха информационните агенции.

Съгласно данните, изложени в събота вечерта от представител на Пентагона пред кореспондент на ТАСС, прихващането е станало в четвъртък, на 14 април. "На 14 април самолет RC-135 на ВВС на САЩ, изпълняващ полет по рутинен маршрут в международното въздушно пространство, е бил прихванат от руски Су-27", е заявил той пред руската информационна агенция. Той е определил поведението на руския самолет като "необезопасено и непрофесионално".

По-рано CNN съобщи, че Су-27 е проследил RC-135 от 15 м. разстояние.

САЩ отделят допълнително внимание на случая, тъй като и преди това е имало необезопасени" – според Вашингтон, "контакти на руснаци с американския военен кораб Donald Cook", е отбелязал представителят на щатското военно ведомство. Свен това според него, от гледна точка на САЩ, "през миналата година нееднократно е имало инциденти, при които руски военни самолети толкова са се приближавали към американските летатлни апарати или кораби, че са предизвиквали сериозно безпокойство по повод безопасността".

 "Изключително сме обезпокоени от това поведение", е подчертал още представителят на Пентагона.

По думите ме RC-135 "е действал в международното въздушно пространство и на никакъв етап от своя полет не е нарушавал руската територия". Според него "такива необезопасени и непрофесионални прихващания във въздуха предизвикват  потенциална опасност от сериозни вреди и телесни увреждания на всички членове на въвлечените в инцидентите екипажи". И е добавил: "Но още по-важно е, че необезопасен и непрофесионални действия на един пилот могат да доведат до ненужна ескалация на напрежение между цели държави".

 

"Във връзка с инцидента по дипломатически път сме изпратили протестна нота в Москва", е съобщил още представителя на отбранителното ведомство на САЩ.

Водещи