Судан откри нова златна рафинерия 20.09 | 11:10

Очаква се тя да покрие загубите от петрола

От Кремена Бедерева

Президентът на Судан Омар ал-Башир откри нова златна рафинерия в страната. Рафинерията се явява една от най-големите на територията на Африка, съобщава BBC.

Според статистиките се очаква тя да произвежда повече от 328 тона злато годишно. Според анализаторите това е част от стратегията на правителството в Хартум за справяне със загубите на приходите от петрола.

Миналия месец суданското Министерство на финансите заяви, че износът на златни руди от Судан ще бъде забранен, след като рафинерията заработи официално.

Според Reuters страната се надява тази година да успее да продаде злато на стойност 3 млрд. долара. Сумата е двойно по-висока от получената при миналогодишните продажби на златото.

Смята се, че страната има голям потенциал за добив на благородния метал, но е трудно да бъдат проверени общите производствени данни, защото в индустрията миньорите работят предимно неофициално, без да бъдат регистрирани.

Новата рафинерия, която ще обработва и сребро, има за цел да намали количеството на контрабандно злато до други пазари като Дубай.

Според Азхари Алтайеб, директор на друга рафинерия, централата ще обработва злато, добито от други страни в региона, като Египет, Чад и Централноафриканската република.

Водещи

Най-четени