Сушата донесе на Мексико забележителност на 400 години (ВИДЕО) 20.10 | 19:19

Находката се появи заради липсата на дъждове, която доведе до частичното пресъхване на река Грихалва

От iNews.bg

Исторически паметник от 16 век отново е достъпен за наблюдение след продължително засушаване в Мексико, съобщи АР. 

Църква, строена преди четири столетия от доминикански монаси отново се появи след като язовирът, на дъното на който се е оказала през 1966 г., внезапно стана с 25 м по-плитък.

Находката се появи заради липсата на дъждове, която доведе до частичното пресъхване на река Грихалва, известна и под името Табаско, а оттам драстично спаднало и нивото на язовира.

1584468

Дължината на храма е 61 м, височината на камбанарията е 16 м. Тя принадлежи на близкия манастир, основан през 1564 г., и заради приликите в стила учените предполагат, че е дело на същия архитект и е строена приблизително по същото време.

Тя е лежала на Кралския път, построен от конквистадорите и използван практически до 20 в., разказва арх. Карлос Наварете, който заедно с екип мексикански учени участва в проучване на старината, изоставена през втората половина на 18 в. по време на чумна епидемия.

Църквата, посветена на Св. Яго, е залята от водите на язовир Незахуалкойотл през 1966 г. След това се е появявала само веднъж - при друг безводен период през 2002 г. 

Водещи

Най-четени