Съветник на Ердоган: Турски бежанци ще залеят Европа, ако не паднат визите 12.05 | 12:27

Предупреждението към ЕС отправи в „Туитър“ Бурхан Кузу от ПСР

От iNews.bg

Бивш съветник на турския президент Реджеп Ердоган предупреди, че Европа може да бъде залята и от стотици хиляди турски бежанци, "ако Европарламентът вземе грешно решение за визовата либерализация", като не осигури свободно придвижване на турските граждани в ЕС.

Писменото предупреждение отправи в "Туитър" политикът от управляващата в Анкара Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Бурхан Кузу, предаде МИА, цитирана от БГНЕС.

"Ако вземат грешно решение, ние ще станем бежанци", заплаши в "Туитър" Кузу.

Призивът на Кузу, който е и висшестоящ политик в партията на Ердоган, идва на фона на засилени притеснения за бъдещето на споразумението между ЕС и Турция за намаляване на притока бежанци към континента, посочва агенцията.

В замяна на своята помощ Брюксел обеща на Анкара финансова помощ в размер на 6 млрд. евро, както и отпадане на визите за турски граждани на територията на Шенген.

Заради неизпълнение на някои от условията обаче ЕП спря работа по плановете за отпадане на визите. Решението бе оповестено вчера и предизвика гневни реакции от страна на турските власти.

 

 

Водещи