Съветът на ЕС прие мерки за бързо депортиране на 400 000 икономически имигранти 08.10 | 17:14

Гранични сили на съюза ще спират бежанците по външните му граници

От iNews.bg

Съветът по вътрешна сигурност и правосъдие на ЕС одобри мерки за бързо депортиране на нелегалните имигранти, на които е бил отказано статут на бежанци. Вътрешните и правосъдните министри на страните-членки обсъдиха създаване на гранични сили на ЕС, които да спира притока на бежанци и имигранти към Европа от Близкия изток, Азия и Африка, както и задържане на всички чужденци, които биха се укрили, за да не бъдат експулсирани.

Мерките за овладяване на бежанската криза бяха обсъдени на днешната среща на Върха на ЕС в Люксембург с участието на министрите на вътрешните работи и правосъдието на 28-те държави-членки. Това става ясно от заключителния документ от срещата, разпространена до медиите.

Става въпрос за около 400 000 икономически имигранти без бежански статут, избягали от страните и места, където няма пряка заплаха за живота им и военни конфликти.

В документа се посочва, че "ускореното им връщане трябва да окаже въздържащ ефект на нелегалните имигранти".

Същевременно с това министрите решиха ЕС да подпомогне африканските и други бедни страни, включително с бюджети за въздушен превоз, чрез който да улеснят обратния прием на поданиците им, на които е отказано убежище в ЕС.

Към дискусиите в Люксембург ще се присъединят външните министри на Турция, Йордания и Ливан, които в момента приютяват по-голямата част от прогонените от страната сирийци.

"Връщанията винаги са трудни. Ние обаче можем да предложим подслон и подкрепа за бежанци в нужда от защита, само ако онези, които не се нуждаят от такава не идват в Европа или бъдат бързо връщани", заяви германският министър на вътрещните работи Томас де Мезиер.

През последните години по-малко от 40% от хората, чиито искания за убежище са били отказани, наистина са връщани в родните им места, сочи статистиката на ЕС.

Министрите ще поискат и по-добра координация по външните граници, по-специално в средиземноморския регион. "Европа без сигурни външни граници ще бъде Европа, в която имаме вътрешногранични проверки, а ние не искаме това", коментира де Мезиер.

Вътрешният министър на Франция Бернар Казньов предложи подсилване на Европейската агенция за защита на границите "Фронтекс" и създаване на завършен европейски орган за охрана на границите с широки правомощия да се намесва в задълженията на националните граници при затруднения.

Министрите заявиха, че голяма част от държавите-членки подкрепят идеята за засилено сътрудничество в помощ на онези държави, които охраняват външните граници на общността.

Водещи