Съд за престъпленията на АОК – догодина? 12.08 | 12:33

Може би най-после ще има справедливост за зверствата на албанските командири

От Филипа Тодева

Специалният съд за военните престъпления, извършени от АОК в Косово, да бъде формиран най-късно в началото на 2015 година. За това настоя генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун пред косовските власти и пред Европейския съюз, информира БТА.

В последния си доклад за Косово, който ще бъде представен пред Съвета за сигурност на ООН на 25 август, генералният секретар оценява, че разследването на екипа на ЕУЛЕКС на престъпления, извършени от Армията за освобождение на Косово, е от ключово значение не само за международното правосъдие, но и за борбата с ненаказуемостта на престъпленията.

По темата за престъпленията на АОК започна да се шуми, след като стана ясно, че Европа е твърдо решена да приключи разследването на скандалната търговия с органи в Косово, в която се предполага, че са замесени бивши албански военни.

Миналата седмица ръководителят на разследващите екипи Клинт Уилямсън заяви, че са открили неопровержими доказателства срещу определени бивши командири в Армията за освобождение на Косово (АОК) за нарушаване на основни човешки права.

Екипът на Уилямсън бе формиран през 2011 г. за независимо разследване, базиращо се на твърденията от доклада на Дик Марти пред Съвета на Европа за търговия с човешки органи в Косово през 1999 и 2000 г. В документа Марти обвини няколко бивши командири от АОК, включително и косовския премиер Хашим Тачи, че са отговорни за отвличането и убийствата на стотици цивилни сърби, роми и "нелоялни" албанци, някои от които били отвеждани в така наречената "жълта къща" в Албания, където изваждали органите им и ги продавали на черния пазар.

Заради зверствата, извършени по време на конфликта, от ПАСЕ дори издадоха резолюция, в която се казва, че не може да има едно правосъдие за "победителите" и друго за "губещите".

Водещи

Най-четени