Съдбата спаси стотици в Брюксел, 3 бомби не са гръмнали 22.03 | 20:57

Терористите готвили по-мащабен удар с повече жертви, заредили взривовете с големи пирони

От iNews.bg

Жестокият атентат на летище "Заветем" в Брюксел е могъл да бъде много по-смъртоносен. Въпреки 14-те загинали и 92-мата ранени вследствие на двата взрива, плановете на терористите са били за много по-мащабен атентат с много повече жертви. Това се доказва след приключилия тотален обиск на аерогарата. По време на претърсването спецчастите се натъкнаха постепенно на цели 3 взривни устройства, които терористите не са успели да активират. Ако и те бяха гръмнали, по всяка вероятност броят на жертвите и ранените вследствие на атентата щеше да е значително по-голям.

Първата невзривена бомба беше намерена малко след атентата. След това около обяд спецчастите намериха и втора. Привечер към края на претърсването на летището органите на реда се натъкнаха и на трето взривно устройство, което не се е задействало, предаде "Интерфакс", позовавайки се на информация на ВВС. И трите бомби бяха обезвредени от сапьорите. По-рано те успяха да неутрализират и други неактивирани взривни устройства, намерени в града. При контролирани взривове пък сапьорите унищожиха още няколко съмнителни пакета.

Целта на терористите, организирали днешните атентати в Брюксел, е била да убият и ранят тежко възможно най-много хора и то по особено жесток начин. Освен неактивираните бомби, на местата на атентатите бяха открити и пояси, натъпкани с големи гвоздеи и винтове, чиято цел е да действат като шрапнели и да увеличат броя на жертвите от взривовете. Намерените пояси обаче не са всичките, предвидени за нанасянето на поражения, а при гръмналите бомби също е имало заредени пирони. Такива са били открити и в телата на някои от ранените, които са настанени в болниците в Брюксел.

1671566

Междувременно белгийската полиция откри бомба и знамето на терористичната групировка "Ислямска държава" по време на обиск на апартамент в Брюксел, извършен часове след смъртоносните атаки в белгийската столица, съобщиха прокурори, цитирани от AFP.

"При обиските, които се проведоха в община Схарбек, беше намерено взривно устройство, съдържащо пирони, наред с други неща", каза федералният прокурор в изявление. "Следователите също така откриха, химически вещества и знаме на "Ислямска държава", се добавя в изявлението.  

Водещи

Най-четени