Съдът в Босна остави 5-има джихадисти в ареста 08.09 | 21:39

Ислямистите са арестувани при акция на полицията миналата седмица

От Лазар Тодоров

Съдът в Босна нареди едномесечен арест за петима ислямисти, които са вербували доброволци за боевете в Ирак и Сирия на страната на радикални групи.

Осъдените бяха арестувани в полицейска акция миналата седмица, когато органите на реда задържаха 16 заподозрени за проповядването и финансирането на джихад в Босна и Херцеговина.

Това беше първата подобна полицейска операция, след като през април властта прие закон, предвиждащ до 10 години затвор за такава дейност, съобщава съдът в страната. 

Тази мярка бе предприета с цел да предотврати заминаването на млади босненци да се бият в Сирия.

Много от по-възрастните мюсюлмани в страната проповядват умерена форма на религията, но по-младите са приели ултраконсервативното фундаметалистко сунитско движение уахабити.

Съдът съобщи, че петимата задържани са заподозрени за "организиране на терористична група и вербуване за терористични действия" и мярката за задържането им е предприета заради риск от бягство, влияние върху свидетели и продължаване на дейността им.

При операцията миналата сряда полицията конфискува голямо количество оръжие и боеприпаси. Освен петимата задържани в ареста прокуратурата поиска други четирима от 16-те са арестувани миналата седмица да бъдат поставени под домашен арест, допълва БТА. 

Водещи

Най-четени