Съдът в Страсбург обезщети пострадалите от атентата на "Дубровка" 20.12 | 13:33

Пострадалите и близките на жертвите ще получат 1,3 милиона евро от Русия, реши Европейският съд по правата на човека

От Георги Георгиев

Европейският съд по правата на човека на практика изцяло удовлетвори иска на пострадали и роднини на жертвите на терористичния акт, извършен през 2002 г. в московския театър на улица "Дубровка", предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

В публикуваното днес решение на съда в Страсбург се казва, че на жертвите на трагедията не е била оказана адекватна медицинска помощ след използването от Федералната служба за сигурност на неизвестен газ, от който загинаха не само терористи, но и много от заложниците.

В решението се констатира се, че не е имало и ефикасно разследване на случая. С това руските власти са нарушили основни положения на Европейската конвенция за правата на човека, заяви съдът в Страсбург.

Сега Москва е длъжна да изплати на пострадалите общо почти 1,3 милиона евро. Искът бе подаден от 64 души - бивши заложници и роднини на загинали при операцията за освобождаването им.

Трагедията на улица "Дубровка" се разигра през есента на 2002 г. В сградата на театъра, където имаше представление на популярния мюзикъл "Норд Ост", нахлуха около 40 въоръжени терористи и взеха за заложници 912 души, включително жени и деца.

След почти три денонощия театърът бе щурмуван, терористите бяха ликвидирани, а останалите живи заложници бяха освободени. Сто и трийсет души обаче загинаха.

Водещи

Най-четени