Съдът в Хага издаде заповеди за арест на двама висши руски офицери 05.03 | 20:00

Има основание да се смята, че двамата са отговорни за ракетни удари по украинската енергийна инфраструктура поне в периода от 10 октомври 2022 до 9 март 2023 година

От iNews

Международният наказателен съд издаде заповеди за арест на двама висши руски офицери - генерал-лейтенант Сергей Кобилаш и адмирал Виктор Соколов, предаде БНР.

В писменото съобщение на съда в Хага се посочва, че "има основание да се смята, че двамата са отговорни за ракетни удари по украинската енергийна инфраструктура поне в периода от 10 октомври 2022 до 9 март 2023 година".

Генерал Кобилаш е командващ далекобойната авиация на военно-въздушните сили на Русия, а адмирал Соколов е командващ руския Черноморски флот.

Цивилните жертви и ранени и щетите по гражданската инфраструктура са несъвместими с постигането на каквото и да било военно предимство при такъв ракетен обстрел, гласят мотивите на Международния наказателен съд да иска ареста на двамата руски командващи офицери.

За втори път съдът в Хага иска арест на високопоставени руснаци във връзка с войната им срещу Украйна. 

През март миналата година заповеди за задържане бяха издадени за президента Владимир Путин и за омбудсмана за правата на децата Мария Лвова-Белова - за масово депортиране на украински деца в Русия.

Водещи

Най-четени