Съдът в Хага оправда хърватски генерали за избиване на сърби 16.11 | 16:51

Хърватия прие възторжено новината, докато Сърбия обвини съда в политическо решение

От Владислав Рашков

Международният наказателен трибунал за бивша Югославия отмени присъдите на двамата хърватски генерали Анте Готовина и Младен Маркач, обвинени в избиването етнически сърби, съобщи BBC

През 2011 г. Готовина беше осъден на 24 години затвор, а Маркач на 18 години заради отговорността им за кръвопролитията срещу етнически сърби в хърватския район Крайна.

Решението на трибунала в Хага предизвика одобрението на хърватските власти, но Сърбия реагира остро. То беше окончателно и не подлежи на обжалване.

Президентът на Република Сръбска Милорад Додик, заяви че решението не е взето с юридически, а с политически аргументи.

"Невероятно е след първоинстанционната присъда на хърватските генерали сега да бъде дадена оправдателна присъда. Можеше да се очаква евентуално намаляване на наказанието, но не и това", заяви Додик пред журналисти в Баня Лука, цитиран от БТА.

Прокурорът по делото Владимир Вукчевич каза, че принципът на наказуемост при военни престъпления е застрашен и определи решението на Хагския съд като скандално.

"Става въпрос за едно от най-големите военни престъпления на територията на бивша Югославия, за убийства, прогонване и заплашване на стотици хиляди хора, но никой не отговаря за това", заяви Вукчевич за Танюг.

През 1995 г. хърватските власти изселиха от Крайна над 200 хил. етнически сърби, а 150 бяха убити по време на Операция "Буря". Тя бе лично ръководена от президента на Хърватия Франьо Туджман, който почина през 1999 г., докато течеше разследването срещу него.

Европейският съюз е поставил условия на бившите югославски републики, че ако искат да се присъединят към 27-те, трябва да изчистят страната си от военни престъпници. Очаква се Хърватия да бъде приета в ЕС през юли 2013 г.

Водещи

Най-четени