Съдът оправда Авигдор Либерман 06.11 | 14:22

Либерман беше обвинен за измама и злоупотреба с доверие

От Елица Елефтерова

Съдът в Йерусалим (The Jerusalem Magistrate’s Court, който разглежда престъпленията по служба, както и криминалните престъпления на магистрати — бел, прев.) оправда бившия външен министър на Израел Авигдор Либерман по обвиненията в измама, съобщава израелското издание Haaretz.

Либерман беше обвинен за измама и злоупотреба с доверие. Случаят се върти около Зеев Бен Арие, който в качеството си на посланик в Беларус е получил информация за полицейско разследване срещу Либерман и му е предал информацията.

Няколко месеца по-късно Либерман е назначил Бен Арие за свой съветник, а по-късно му е дал и поста посланик на Израел в Латвия, въпреки че Бен Арие е извършил престъпление, като му е предал въпросната информация. Освен това Либерман е прикрил действията на Бен Арие от други служители, участващи в процеса на назначаване.

Съдиите, от чисто юридическа гледна точка, вярват, че Либерман е действал неправомерно, като не е информирал Министерството на външните работи за миналите си отношения с Бен Арие. Въпреки това, съдиите смятат, че обвиненият Либерман не е бил наясно с тежестта на обстоятелствата, освен това назначаването на Бен Арие не с​​е приема за повишение.

"Тази глава е зад мен", е заявил Либерман след обявяването на присъдата. "В момента съм се съсредоточил върху бъдещите предизвикателства", допълва той и благодари на семейството си и привържениците си за тяхната подкрепа.

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху е разговарял с Либерман по телефона и го е поздравил "за единодушно оправдателната присъда", като е добавил, че е щастлив от завръщането му в израелското правителство, за да може да продължат да работят заедно за интересите на Израел.

Водещи

Най-четени