Съдят Никола Саркози за незаконно финансирана предизборна кампания 01.10 | 17:00

В крайна сметка той беше победен от Франсоа Оланд от социалистическата партия

От iNews.bg

Бившият френски президент Никола Саркози загуби окончателно обжалването пред съда във вторник срещу заповед да бъде съден по обвинение в незаконно финансиране на предизборната му кампания през 2012 г.

Саркози е обвинен, че е харчил близо два пъти над законния лимит в размер на 22,5 милиона евро за неговата неуспешна кандидатура за преизбиране, предаде БГНЕС.

Прокурорите твърдят, че 64-годишният Саркози, който през последните няколко години се бори с обвинения в корупция и разходи по кампанията му, е изразходвал близо 43 милиона евро в стремежа си за втори мандат.

Най-висшият наказателен апелативен съд на Франция отхвърли опита му да избегне повдигането на обвиненията, което проправи пътя за определяне на дата на процеса след множество предизвикателства от правния екип на Саркози.

В крайна сметка той беше победен от Франсоа Оланд от социалистическата партия.

Разследващите твърдят, че кампанията на Саркози е използвала фалшиви фактури, за да заобиколи лимитите на разходите на кампанията.

Саркози отхвърли обвиненията, като заяви, че не е знаел за измамата от ръководителите на фирмата за връзки с обществеността Bygmalion.

Той е изправен пред една година затвор и 3 750 евро глоба, ако бъде осъден.

По делото са повдигнати обвинения и на още тринадесет души, включително редица служители на Bygmalion.

Водещи

Най-четени