Създадоха Европейски център за борба с тероризма 21.04 | 17:38

Експерти от всички държави в ЕС ще работят заедно за повишаване на сигурността

От iNews.bg

Днес в Холандия беше открит Европейски център за борба с тероризма (ЕЦБТ). Той ще бъде позициониран в Хага и основните му задачи ще бъдат да събере на едно място работата по обмен на данни между членовете на ЕС, да координира съвместни международни операции, насочени срещу тероризма, както и по отношение на незаконната търговията и пренос на оръжия и финансирането на терористични дейности.

На церемонията по откриване на ЕЦБТ участваха холандският министър на правосъдието и сигурността Ард ван дер Стьор, директорът на Европол Боб Уейнрайт и еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос, съобщи ТАСС.

Според Уейнрайт благодарение на новосъздадения център специалисти по борба с тероризма от различни европейски държави ще имат възможност да работят заедно и под един покрив и да обменят информация. Всичко това ще доведе до много по-ефективни действия.

Решението за създаването на ЕЦБТ беше взето след парижките атентати от 13 ноември м.г. Новата структура се помещава в централата на Европол в Хага.

Водещи

Най-четени