Съмненията за ебола в Гърция се оказаха фалшива тревога 08.08 | 21:22

Пациентът, който имаше оплаквания като от смъртоносната зараза, всъщност е с малария

От Мая Александрова

Гръцкият пациент, който беше със съмнения за ебола, всъщност е болен от малария, съобщи гръцкото здравно министерстви, цитирано от AFP.

Новината, че в болница в Атина е настанен мъж, завърнал се от Нигерия със симптоми на ебола, притесни, както гръцките власти. Мъжът бе подложен на преглед днес в Атина. Той сам е потърсил медицинска помощ.

Още един съмнителен случай за ебола бе тестван вчера, но накрая се оказа, че става въпрос за малария, съобщи още министерството.

Експерти в Атина оценяват като нисък риска от пренасяне на вируса ебола в Гърция, но въпреки това препоръчват да бъдат взети засилени превантивни мерки. След появата на ебола в района гърците бяха посъветвани да не пътуват в Западна Африка, освен ако това не е абсолютно необходимо.

Над 800 души починаха в Западна Африка вследствие на заразяване с ебола, а Световната здравна организация предупреди миналата седмица, че болестта се разпространява изключително бързо и усилията за овладяването й засега не постигат успех, допълва БТА.

Водещи

Най-четени