Сънародниците ни в Румъния отпразнуваха Трифон Зарезан (СНИМКИ) 02.02 | 18:54

Традицията се пази и отбелязва в населеното с българи село Извоареле

От Ивайло Ангелов

Българската общност в румънското село Извоареле, област Телеорман, за поредна година отбеляза старият български празник Трифон Зарезан. И то независимо от минусовите температури, отчетени там. Любопитен момент е и че от българските празници за патронен за селото се смята именно Трифон Зарезан, честван там редовно през годините на демократичния период в северната ни съседка.

По традиция и този път на празника беше излъчен "цар на виното". За трета поредна година това се оказа Марин Доланеску - етнически българин от селото, който впечатли гостите и съселяните си с качеството на неговото вино. В празничния ден бяха спазени всички ритуали, характерни за този древен български обичай. Лозята бяха символично подрязани от местните стопани и осветени от представителите на православната църква. Настоящият кмет на село Извоареле също уважи празника с присъствието си.

В селото, където живеят около 3 000 души, болшинството с български произход. Към настоящия момент там не се изучава български език, нито се служи на български в местната църква.

Водещи

Най-четени