Съпартийци искат да гонят Груевски от ВМРО-ДПМНЕ 31.10 | 10:20

Реформаторсите в партията са против и поисканите от него предсрочни избори

От iNews.bg

Групата на реформаторите във ВМРО-ДПМНЕ поиска незабавна оставка на Никола Груевски от лидерския пост след пълната катастрофа на партията на местните избори в Република Македония. Формацията на Груевски спечели само 5 кметски общини, а Социалдемократическият съюз на Македония/СДСМ/ на премиера Зоран Заев - 56. Реформаторите категорично се противопоставиха на искането на Груевски за провеждане на предсрочни парламентарни избори, защото според тях това ще доведе до по-голяма загуба и обезличаването на партията, предаде БГНЕС.

"Какво ще направим на едни нови парламентарни избори? ВМРО-ДПМНЕ ще загуби голям брой депутатски места. Този въпрос трябва да се зададе на Груевски - защо иска избори, на които партията напълно ще бъде обезличена", каза Петър Богоески, един от лидерите на Реформаторите, който призова "партията да приеме достойно волята на гражданите и за действителността, такава каквато е". "Незабавна оставка на Груевски. Свикване и организиране на свободен и демократичен обединителен конгрес. Спиране на заплахите за изключване от партията", поиска Богоески.

Според него на партийния форум трябва да се извършат промени в устава на ВМРО-ДПМНЕ и да бъдат избрани нови партийни органи и да се извърши пълна демократизация в партията. На въпроса "ако Груевски откаже да подаде оставка, дали Реформаторите ще създадат собствена формация" Богоески отговори: "Ние търсим обединение. Ако Груевски иска разединение и разцепления може съвсем свободно, с малкото си симпатизанти, да сформира собствена партия и да продължи с екстремисткото си поведение. Ние ще продължим по автентичния път на ВМРО-ДПМНЕ от 1990 г."

Водещи

Най-четени