Съпартийците на Мей й искат вот на недоверие 12.12 | 13:36

Британските депутати ще го гласуват довечера

От iNews.bg

Депутатите от британската Консервативна партия задействаха процедура за гласуване на вътрешнопратиен вот на недоверия в премиера Тереза Мей след като бяха събрани необходимите за това 48 писма. Гласуването ще се състои тази вечер, съобщава БНР.

Председателят на Комитет 1922 Греъм Брейди обяви официално, че 15% от депутатите от Консервативната партия са внесли писма за вота на недоверие и процедурата е задействана.

Очаква се гласуването да се проведе между 20:00 и 22:00 часа българско време, като преди това премиерът Тереза Мей ще направи изявление пред депутатите. Гласовете ще бъдат преброени веднага след гласуването, като за да оцелее на Тереза Мей са необходими 158 гласа.

Могат само да се правят догадки дали има достатъчно мнозинство срещу премиера, за да се стигне до избор на нов лидер на партията, но ето какво ще стане, ако вотът срещу Мей бъде неуспешен.

"Ако мнозинството в партията я подкрепи тази вечер, тогава има мораториум да не се внася нов вот на недоверие за период от 12 месеца", каза Греъм Брейди.

Това означава, че Тереза Мей потенциално може да управлява поне още една година, ако няма други сътресения.

Предвид на така създалата се ситуация Мей вероятно ще трябва да отмени посещението си в Ирландия тази вечер.

Водещи

Най-четени