Сърбите на митинг срещу НАТО! Хиляди се събраха след убийството на сръбски дипломати от бомбардировка на САЩ 20.02 | 20:04

Съседите развяват плакати с лика на Владимир Путин и искат отхвърляне на споразумението с Алианса

От Филипа Тодева

Няколко хиляди активисти от патриотични организации се вдигнаха на протест срещу споразумението, което властите в Белград договориха за сътрудничество с НАТО.

Протестиращите се събраха първо близо до президентството, а след това и пред посолството на Русия, за да покажат, че са солидарни със страната и не искат да се разрушават вековните връзки Белград с Москва. От снимки на Sputnik става ясно, че повече са развявали сръбски и руски знамена, както и плакати с лика на руския президент Владимир Путин.

Сърбите изразиха гнева си от убийството на двама свои дипломати, които загинаха вчера при американска бомбардировка в Либия. Оказа се, че американски самолет е ударил позиция на джихадистите, в която са се намирали двамата заложници. Инцидентът стана в петък и на съшия ден президентът Томислав Николич подписа споразумението с НАТО. То вече е ратифицирано от сръбските депутати и предвижда логистична подкрепа и дипломатически имунитет на натовските служители.

Сърбия е сред бившите югославски републики, поканени да участват в програмата "Партньорство" за мир – клуба на чакащите за членство в Алианса.

Но демонстрацията днес показа, че съседите ни още помнят разрухата, която НАТО причини на страната им, бомбардирайки я през 1999 година в подкрепа на косовските албанци.

След убийството на сръбските дипломати, което предизвика възмущението на обществото в Сърбия, но политическите лидери запазиха спокойствие, Москва призова САЩ и другите натовски държави да подбират по-отговорно целите, които нападат, за да се избегнат невинните жертви.

Мария Захарова, говорител на руското МВнР заяви: "Ние призоваваме САЩ и другите страни от НАТО отговорно и внимателно да се отнасят към избора на цели – така, както правят руските ВВС в Сирия. Това не е първият път, в който в резултат на въздушен удар от натовски самолет, са убити невинни хора. Без съмнение, САЩ и нейните съюзници трябва да се ръководят от международното право при подобни операции, а не да действат едностранно. Трябва да координират своите действия с останалите участници в международната общност", каза тя.

Захарова поднесе съболезнования на семействата на двамата загинали. Това са дипломатите Сладжан Станкович и Ивица Степич. Те бяха отвлечени на 28 ноември 2015 година. Местонахождението им е било известно. Белград е водил преговори за освобождаването им преди американците да извършат бомбардировката.

Водещи

Най-четени