Сърбия е в траур 21.05 | 09:17

До края на седмицата може да бъде отменено извънредното положение

От Мая Александрова

От днес до петък (23 май) включително Сърбия е в траур заради загиналите от катастрофалните наводнения в страната. По време на дните на траур на публични места, в кафенета, ресторанти и други заведения е забранено излъчването на народна и забавна музика и на програми със забавен характер.

"По размер на материалните щети, причинени от катастрофалните наводнения, Сърбия е 10 пъти по-силно засегната от другите страни от региона, но се надява, че по броя на жертвите това няма да се прояви." Това заяви сръбският премиер Александър Вучич на открито заседание на правителството, пише вестник "Политика".

В град Обреновац досега са намерени 14 жертви, вероятно половината от тях са удавени, докато за другите аутопсия ще покаже как са изгубили живота си.

Вучич обяви, че в петък или през уикенда ще бъде възможно да се отмени извънредното положение на територията на страната, освен в общините, които са най-тежко засегнати от природната стихия.

В Централна Сърбия ситуацията около наводненията се е подобрила и отговорните институции могат да започнат да чистят и възстановяват терена, заяви Вучич. Той подчерта, че са предприети всички мерки за защита на електроцентралата "Никола Тесла" край Обреновац.

Министърът на транспорта Зорана Михайлович заяви, че са унищожени 3000 километра пътна мрежа и голям проблем е железопътната линия Белград–Бар, която е прекъсната на три места.

Министърът на икономиката Душан Вуйович посочи, че е необходимо да бъдат ускорени процедурите за обществени поръчки на лекарства и химически препарати за дезинфекция.

Секретариатът за защита на околната среда на Белград организира превантивна дезинфекция на всички приемни пунктове на територията на града за лицата, които са евакуирани от наводнените райони с цел защита на здравето на населението. В следващите дни секретариатът ще ангажира специалисти, които ще следят нивото на хигиената и ще провеждат мерки на превантивна дезинфекиция с цел предотвратяване на заразни болести.

В приемните центрове, в които се настаняват евакуирани хора, са необходими вода, консервирана
храна и средства за хигиена, допълва БТА.

Водещи

Най-четени