Сърбия и Косово не се разбраха 03.04 | 07:48

В Брюксел приключиха преговорите за нормализиране на отношенията между двете страни

От Диана Цветкова

Сърбия и Косово не успяха да постигнат споразумение за подобряване на отношенията си, което е ключово за надеждите на Белград да се присъедини към Европейския съюз.

Това заяви върховният представител за външната политика и сигурността Катрин Аштън, която бе посредник в преговорите, цитирана от Reuters.

Разговорите в Брюксел бяха опит да се разреши един от най-трудните въпроси, разделящи двете страни - статутът на Северно Косово с неговото преобладаващо сръбско население.

Още преди началото на преговорите двете страни обявиха, че не са съгласни на отстъпки по евентуална автономия на сръбските анклави, понеже това би нарушило или сръбската, или косовската конституция.

"Въпреки множеството срещи и консултации, които проведохме днес, споразумение не бе постигнато. Остава още малко време за търсене на решение," подчерта Дачич, цитиран от  БТА.

Той добави, че неговата делегация е запазила единство по отношение на проблемите, засегнати на преговорите и окачестви сегашния кръг на диалога като "тежък и изтощителен".

В своята декларация след края на осмия кръг от преговорите в Брюксел за нормализиране на отношенията между двете балкански страни Аштън заяви, че пукнатината, разделяща Сърбия и Косово, е "много тясна, но дълбока".

Продължилата 12 часа сесия преговори е последната среща, в която всички страни в диалога се срещат официално с посредничеството на ЕС, стана ясно от думите ѝ.

Премиерът на Сърбия Ивица Дачич и косовският му колега Хашим Тачи ще се върнат у дома, за да се консултират с колегите си и да решат какви бъдещи стъпки да предприемат, заяви още Катрин Аштън. Тя не посочи повече подробности относно обсъжданите по време на срещата предложения.

Сърбия не е признала държавността на бившата си провинция, която се отцепи от нея и обяви независимост през 2008 г. ЕС обаче иска от Белград да нормализира отношенията си със своите съседи, ако иска да се присъедини към съюза.

Водещи

Най-четени