Сърбия и Косово се споразумяха за митническите печати и кадастъра 03.09 | 09:53

Досега Сърбия не признаваше митническия печат на Косово, на който пишеше "Митница - Република Косово"

От Кремена Бедерева

Белград и Прищина постигнаха споразумение за митническите печати и кадастъра, потвърди за ТАНЮГ източник от Европейската комисия. След двумесечна пауза в Брюксел вчера започна шестият кръг от диалога Белград-Прищина, който се води от март тази година с посредничеството на Европейския съюз.

Засега не са известни повече подробности за постигнатите споразумения. Досега Сърбия не признаваше митническия печат на Косово, на който пишеше "Митница - Република Косово", припомня БТА. В отговор Прищина забрани вноса на сръбски стоки в Косово и се опита да поеме контрола на два пункта на границата със Сърбия.

Това доведе до конфликт в Северно Косово, наложил двумесечното прекъсване в диалога. Преди началото на новия кръг преговори отделни медии съобщиха, че Брюксел е подготвил компромисно решение - печат, на който пише "Митница Косово" без никакви други означения и символи, определящи статута на Косово.

Този вариант може да бъде приемлив и за Белград, защото това е печатът, който е признат от ООН и от Европейския съюз, отбелязва сръбската държавна телевизия РТС. Ръководителят на сръбския екип Борислав Стефанович ще даде пресконференция след връщането си в Белград утре, на която се очаква да отчете резултатите от преговорите.

Водещи

Най-четени