Сърбия пак пропищя: Мигрантският натиск се увеличава, влизат през България 08.07 | 21:21

Превръща ли се страната ни в новия Балкански маршрут на бежанците? Правителството засега мълчи

От Ростислава Иванова

През последните седмици има увеличение на броя на мигрантите, пристигащи в Сърбия. По-голямата част от нелегалните проникват от територията на България. Това обявиха днес сръбският министър на труда Александър Вулин и на вътрешните работи Небойша Стефанович. Двамата посетиха временния център за мигранти и бежанци в Прешево, в южната част на страната, предаде БГНЕС.

"Най-често мигрантите идват от територията на България", заяви Стефанович пред журналисти. И допълни, че най-големият проблем са трафикантите на хора. Той обеща "решителна борба срещу малките, но организирани трафиканти на хора".

Министрите посочих, че от началото на годината по т.нар. Балкански маршрут /Гърция, Македония, Сърбия, Хърватия, Словения и Австрия, бел.ред./ 102 000 души са минали през територията на Сърбия.

Балканският маршрут обаче бе закрит официално на 7 март от Европейската комисия. Седмица преди това Македония на практика затвори границата си с Гърция, откъдето идваха организирано всички мигранти, запътени към Западна Европа. До 7 март по този маршрут през територията на западната ни съседка минаха близо 90 000 мигранти. В края на миналия месец Гърция реши да закрие нелегалния лагер в Идомени /Сехово/, където въпреки затворения "Балкански маршрут" държеше около 10 000 души край македонската граница. Миналата година по този маршрут минаха над 750 000 мигранти.

Властите у нас пък взеха мерки, включително и с военни части на границата с Гърция и Турция, за да не допуснат незаконни мигранти от лагерите в двете страни. Всекидневно Гранична полиция обявява за заловени групи с нелегални чужденци.

За "лек натиск" от страна на мигрантите признаха както вътрешният министър Румяна Бъчварова, така и Агенцията за бежанците.

Ако твърденията на Белград са верни, то това означава, че територията на нашата страна вече се превръща в маршрут на бежанците от Близкия Изток. Правителството засега отрича.

Припомняме, че Унгария предупреди Сърбия, че ще депортира 17 000 мигранти, влезли от там на нейна територия. Според очевидци унгарците вече прехвърляли тайно бежанци през нощта на сръбска територия през импровизирани отвори в граничната ограда.

Водещи

Най-четени