Сърбия се бори със снежния ад 01.02 | 12:27

200 души са евакуирани, а 2 влака са блокирани от снега

От Теодора Кокаланова

Вече 3-и ден продължава снежната драма, обзела западната ни съседка. В усилията за справяне с тежката обстановка са вкючени армията, жандармерията, службата за извънредни ситуации и служба "Пътища". Въпреки техните усилия обаче ситуацията губи контрол, а синоптиците предвиждат още снеговалежи.

На 200 души е оказана небходимата помощ, тъй като са блокирани в автомобилите си от снежните навявания, съобщи електронното издание на в. "Вечерне новости".

Поради силният вятър, навяващ допълнително снежни преспи, 2 международни влака по линията Белград-Будапеща са блокирани. 50-те пътници, които са потърпевши, са в добро състояние. На мястото са докарани по два допълнителни локомотива, които обаче не са успели да извлекат влаковете.

Спасителните операции се затрудняват от дъжда, който заледява терена. Участъкът от автомагистралата от Нови Сад до Суботица е затворен за движение. Попадналите в снежния ад граждани са спасени, а 52-та автомобила и 3 автобуса, затрупани в снежните преспи са извлечени от снега. Заради рекордната височина на снежната покривка, която на места достига 3,5 метра, сръбските власти затвориха и граничен пункт Хоргош на границата с Унгария.

Тъй като движението в цялата северна област Войводина е затруднено и са се образували дълги колони от автомобили, местните власти отмениха плащането на пътни такси на автомагистралата от Суботица до Нови Сад, с цел да се избегнат километричните опашки от чакащи коли, допълва БТА. 

Водещи

Най-четени