Съседите в Гърция и Сърбия избират парламент 06.05 | 09:19

В Гърция и Сърбия се провеждат избори за парламент и за президент

От Кремена Бедерева

9,850 милиона гърци гласуват, за да изберат нов 300-местен парламент на страната, информира БТА. Изборните секции бяха отворени в 7.00 ч. и ще затворят в 19.00 ч. Първите резултати от парламентарните избори се очаква да бъдат огласени в 23.00 ч.

В изборите участват 32 политически партии и независими кандидати.

Министерството на вътрешните работи на Гърция обяви, че избирателите могат да се информират от интернет сайта на ведомството за това къде да гласуват, отбелязват медиите в страната. Подобна информация може да се намери и в общините и на телефони 800-119-2002. Президентът на Гърция Каролос Папуляс ще гласува в родния си град Янина. Премиерът Лукас Пападимос ще даде своя вот в Кипсели. Лидерът на партията ПАСОК Евангелос Венизелос ще упражни изборното си право в Солун, а лидерът на Нова демокрация ще гласува в Пилос. 

Заради изборите има промени в разписанията на градския транспорт и летището в Атина и пристанище Пирея. Затворени в понеделник (7 май) ще са училищата. До 9 май няма да работят и съдилищата в Гърция. Прекратени дотогава ще са и търговете. В деня на изборите ще са затворени всички археологически музеи в Гърция.

Допуска се обаче и вариант вотът в крайна сметка да се окаже неуспешен и в страната много скоро, още през юни, да има нови избори

Гражданите на Сърбия също ще гласуват - сърбите ще избират нов президент, парламент, местни органи на властта и парламент на Войводина. На изборите за президент гражданите ще избират сред 12 кандидати, а на парламентарните избори - от 18 изборни листи. В същия ден гражданите ще избират и депутати в парламента на Войводина, който има 120 места. В тези избори ще участват 14 листи.

За изборите за Скупщина на град Белград или за 110 мандата в този орган ще участват 16 листи. Общият брой на избирателните секции в Сърбия и чужбина е 8390. В изборите имат право да участват 7 026 579 избиратели.

Основни съперници на президентските избори са досегашният президент Борис Тадич и лидерът на най-голямата опозиционна Сръбска прогресивна партия (СПП) Томислав Николич. Предизборните анкети дават и на двамата по около 30 процента, като разликата в предпочитанията на анкетираните е под един процент. Тадич и Николич ще отидат на втори тур на президентските избори на 20 май, когато се очаква Тадич да спечели.

Водещи

Най-четени