Състоя се историческа среща между Обама и Кастро 11.04 | 15:00

За първи път в историята край една и съща маса се събират 35 държавни и правителствени глави от района

От iNews.bg

Президентът на САЩ Барак Обама и кубинският лидер Раул Кастро се срещнаха по време на откриването на Срещата на американските държави в Панама.

Двамата лидери взаимно се приветстваха в компанията на президента на Еквадор Рафаел Корея. По-късно се очаква Обама и Кастро да се видят насаме, за да коментират затоплянето на отношенията между Вашингтон и Куба, стартирало неотдавна.

Преди четири месеца Обама и Кастро обявиха намерение да нормализират отношенията между страните си. Оттогава се водят преговори за откриване на американско посолство в Хавана и за възобновяване на търговията.

В навечерието на форума на върха двамата проведоха втория телефонен разговор помежду си, припомня ТАСС.

Двудневният форум в Панама, в който за първи път участва и Куба, започна в 19,40 часа местно време (00,40 ч. по Гринуич) в присъствието на над 30 държавни ръководители.

Тази среща има наистина специално измерение, за първи път в историята край една и съща маса се събират 35 държавни и правителствени глави от района, отбеляза със задоволство в речта си за откриването на форума генералният секретар на ОАД Хосе Мигел Инсулса, който определи срещата като "историческа".

След дискусии държавните ръководители ще участват в официална вечеря в стария град на столицата Панама, след което ще се съберат на пленарна сесия.

 

Обама и Кастро се поздравиха взаимно на откриването на срещата. На заредена със символика снимка от церемонията по откриването Обама, Кастро и еквадорският президент Рафаел Корея разговарят и се усмихват, отбелязва Reuters. 

Водещи

Най-четени