Сътрудници на News Corp. заподозрени и за хакерство 31.07 | 10:57

Полицията в Лондон е формирала отделна група за разследване и по това обвинение

От Елена Коцева

Полицията в Лондон подозира сътрудници на компанията на Рупърт Мърдок News Corp., че са действали като хакери и незаконно са ползвали съдържание на чужди компютри.

До този момент полицията разследваше компанията за незаконно подслушване на телефонни разговори както на светски личности, така и на обикновени британци.

По данни на The Daily Telegraph става въпрос за известен брой, макар и неголям, злоупотреби с електронна поща и неправомерен достъп до файлове.

За провеждане на разследването е формирана допълнителна група специалисти.

В същото време, както съобщава Sky News, позовавайки се на представители на частния детектив Глен Малкър, лъжа е, че незаконните методи за придобиване на информация са използвани без знанието на ръководството на News Corp. Такова беше поне категоричното мнение на собственика на холдинга Рупърт Мърдок, който се яви и на изслушване пред комисия в парламента.

Детективът Малкър вече излежа шест месеца присъда за незаконно подслушване.

Сред жертвите на подслушването тази години се оказаха политици, актьори, музиканти, членове на кралското семейство, близки и роднини на подсъдими по процеси, които таблоидите са следили. Освен това обаче сред подслушваните има и обикновени граждани – например близки на загинали при атентатите в Лондон, както и семейството на отвлечено дете.

В началото на юли месец след избухването на скандала с подслушването таблоидът News of The World беше закрит.

Освен уволнение на служители на News Corp. скандалът, разтърсил Острова, доведе и до оставката на шефа на Скотланд Ярд.

Водещи

Най-четени