Тайфунът Неогури взе две жертви в Япония (ВИДЕО) 09.07 | 11:04

Силата на стихията намалява, но все още е много опасна

От Антония Михайлова

Мощният тайфун Неогури, който връхлетя Япония, е взел поне две жертви, а около 30 души са пострадали в префектура Окинава. Повечето ранени са със счупвания.

Синоптиците предупреждават, че проливните дъждове, започнали в резултат на тайфуна, могат да доведат до силни наводнения. Реките в някои райони на Окинава са напът да излязат от бреговете.

Неогури се класифицира като супертайфун, скоростта на вятъра в него е достигнала до 162 км в час, когато се е приближил към Окинава. Височината на вълните е била 14 метра. Оттогава тайфунът е отслабнал, но все още е опасен. "Отчитайки ситуацията, съществува потенциал за сериозни щети", заявил говорителят на Японската метеорологична агенция. Повече от половин милион японци са напуснали домовете си във вторник.

Сега Неогури се движи към Северна Япония със скорост 126 км в час и както се очаква, ще стигне остров Кюшу в четвъртък сутринта, преди да премине на изток към главния японски остров Хоншу. На островите Кюшу и Шикоку сутринта в четвъртък може да паднат до 300 мм на кв. м дъжд.

"Отчитайки, че в резултат на проливните дъждове почвата в някои части на Кюшу се е напоила, съществува висока опасност от свлачища и наводнения, макар силата на тайфуна да намалява", казват метеоролозите и предупреждават, че в петък силни проливни дъждове се очакват и в японската столица.

Местните медии напомнят, че на Кюшу и съседния остров Шикоку се намират две атомни станции.

Водещи

Най-четени