Талибани атакуваха алпинисти в Пакистан 24.06 | 17:43

Сред тях е и русенецът Иван Томов, който не е пострадал при нападението

От Десислава Маданска

Атака на талибани прекрати експедицията към връх Нанга Парбат, известен като "Планината убиец", в която участват и български алпинисти. Ислямистите нападнали базовия лагер в Диамирското подножие на върха, в който бил и русенецът Иван Томов. Отговорност за нападението е поела групировката "Джундуллах".

Жертви на атаката са станали трима китайци, петима украинци, руснак и пакистанец. Към момента информацията е, че Томов е жив и здрав, като липсва връзка с намиращия се по маршрута алпинист от Литва Ернестас Марксайтис.

Инцидентът е станал на 22 юни около 22 часа местно време, като нападателите са били облечени в униформи на Граничната полиция - полувоенно формирование, патрулиращо в отдалечените райони на провинцията Гилгит-Балтистан.

Терористите пребили и завързали пакистанците, обслужващи базовия лагер. Един от тях бил убит, вероятно защото е сунит. След това застреляли всички попаднали пред погледа им чужденци, като заграбили техните документи и пари.

По време на нападението българският алпинист Иван Томов е бил във втория лагер, на височина около 6100 метра, информира в. "24 часа".

Всички експедиции са прекратени, алпинистите са натоварени във военни самолети и откарани в Исламабад. Очаква се Иван Томов да се завърне след около седмица.

Това е първият случай на нападение срещу алпинисти или туристи в този район, който се смяташе за един от най-спокойните и най-безопасните в Пакистан.

Водещи

Най-четени