Те искат Косово, но не искат да живеят в него! 17.12 | 16:31

Десетки хиляди напускат страната, гладът и мизерията властват

От Филипа Тодева

Косово в някои отношения много прилича на онова парче земя, за което се карат двете села в известния разказ на Йовков. За това поле от векове се водят битки.

Почти всеки жител на Западните Балкани в даден момент си е приписвал парчето земя към неговата държава.

Съвремието обаче не превърна Косово в балканската обетована земя. Нито е модел за междуетнически мир, нито за религиозен, още по-малко за икономическа стабилност.

Иронията в съдбата на това късче земя от "живописния пейзаж на Балканите"... всички го искат, но никой не иска живее там.

В последната година хиляди косовари са напуснали страната. Вълната от напускащи се усети особено в последните месеци, през които най-малко 15 000 емигрираха. Майки с бебета, младежи, хора в активна трудова възраст пълнят автобусите, които най-често се отправят към Западна Европа.

Косовските медии пишат, че всички търсят нормални условия за живот и по-добро бъдеще. Данните на националната статистика сочат, че най-малко 30% от косоварите живеят в бедност.

Само в Унгария политическо убежище са поискали 7000 косовари, а по няколко хиляди имигранти от Косово има и във Франция, Швеция и други страни.

След като масово започнаха да напускат домовете си, да продават имоти и да взимат кредити или заеми от познати, сега косоварите започнаха да продават всичко ценно, което притежават, и по интернет, с цел да съберат пари, за да могат да заминат. Най-засегнати от имиграцията са областите около Урошевац, Щимле, Липлян и Джаковица, но изглежда, че имиграционната треска е обхванала цяло Косово, отбелязва БТА.

Междувременно новото правителство на премиера Иса Мустафа се похвали, че ще открие нови 200 хиляди работни места, но малкокосовари вярват на тези обещания.

Водещи

Най-четени