Тереза Мей вече официално е министър-председател на Великобритания 13.07 | 20:17

Очаква се в близките часове тя да получи от Камерън ключовете от „Даунинг Стрийт” 10 и „ядреното куфарче”

От iNews.bg

От тази вечер Великобритания вече си има нов премиер. Кралица Елизабет II официално назначи Тереза Мей на поста, която досега беше министър на вътрешните работи в правителството на подалия оставка Дейвид Камерън. Това стана след като преборилата се за лидер на управляващата Консервативна партия, който пост Камерън също напусна след референдума за Brexit, остана едiнствен кандидат за глава на правителството и съответно Елизабет II издаде специален кралски указ. Част от церемонията по назначаването на Мей за премиер беше и аудиенцията в Бъкингамския дворец, предаде ТАСС. Така тя става 13-ия премиер на Великобритания от качването на Елизабет II на трона.

По-рано днес кралицата пристигна в Лондон специално от любимата си резиденция в Шотландия, за да приеме оставката на Камерън и да назначи на негово място Мей. По пътя си тя се отби за кратко на летището в Кембридж, където участва в откриването на нова база на санитарната авиация. Там тя бе посрещната от внука си принц Уилям, който служи като пилот на същото място.

Освобождаването на Дейвид Камерън от премиерския пост също стана на аудиенция в Бъкингамския дворец, състояла се малко по-рано. Очаква се в близките часове той да предаде на Тереза Мей ключовете от "Даунинг Стрийт” 10, както и т.нар. "ядрено куфарче”, предаде "Интерфакс”.  

Водещи

Най-четени