Тереза Мей рискува и се провали, но пак иска да е премиер 09.06 | 09:43

Консерваторите изненадващо изгубиха парламентарното си мнозинство, налага се да управляват в коалиция

От iNews.bg

Британският премиер Тереза Мей обяви днес, че ще се стреми да остане на поста си, въпреки прогнозните резултати от вчерашния вот в страната, според които нейната Консервативна партия ще загуби мнозинството си в парламента. Министър-председателят обясни, че партията й все пак е спечелила вота, макар и с по-лош резултат, за да продължи да управлява, а страната в този момент се нуждаела от стабилност.

Междувременно основната опозиционна партия - Лейбъристката, призова Мей да подаде оставка заради лошите резултати на Консерваторите на инициираните от нея предсрочни избори, чиято цел бе именно да увеличат мнозинството на управляващите в парламента.

"В този момент повече от всичко друго тази страна се нуждае от период на стабилност", каза премиерът, след като стана ясно, че е преизбрана за депутат от избирателния си окръг Мейдънхийд, предаде ДПА.

"И ако, както показват прогнозите, Консервативната партия спечели най-много места в парламента и вероятно най-много гласове, тогава ще бъде наше задължение да гарантираме, че ще имаме този период на стабилност и точно това е, което аз ще направя", каза тя.

Консерваторите спечелиха, но са най-големите губещи

Политическият риск, който Тереза Мей пое с прибягването до предсрочни избори без видим натиск, не се оправда - нейната Консервативна партия печели днешния вот, но изглежда изгуби мнозинството в парламента. Разочарованието за премиера и партията са огромни след огласяването на данните от екзит пол допитване.

Бившият финансов министър на консерваторите Джордж Озбърн определи резултатите като катастрофални. Британската лира веднага поевтиня на валутните пазари с 1,73% до ниво от $1,2742 за паунд.

Торите имат шанс да продължат да управляват, но трудно - с оперативно мнозинство, в следващите 5 години. Тереза Мей, ако се задържи на премиерския пост, ще поведе с разклатен авторитет преговорите за Брекзит с останалите 27 държави от ЕС на 19 юни и ще се сблъска със силна съпротива за одобряването в парламента на промените и финалната сделка.

Това прави още по-спорно дали ще ръководи страната в първите три години след развода с останалите в съюза.

Лейбъристите губят, но все пак само те спечелиха

Актуални прогнозни данни на Би Би Си показват, че консерваторите се очаква да спечелят 318 места - с 13 по-малко в сравнение с предходните избори през 2015 г. За да имат мнозинство обаче, те трябва да разполагат с 326 места в 650-местния парламент.

По прогнозни данни лейбъристите пък ще имат 267 места или с 29 депутати повече в сравнение с предишните избори.

Шотландските националисти ще останат трети с 32 места при 56 в предишния парламент.

Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин вече призова Мей да подаде оставка, а лидерката на шотландските националисти Никола Стърджън каза, че резултатите от вота са катастрофални за Мей.

Северноирландската Демократична националистка партия, която печели 14 депутатски места в бъдещия парламент, заяви, че може да преговаря с премиера Тереза Мей, за да й помогне да състави правителство, предаде "Ройтерс".

Великобритания най-накрая се отърва от националистите, антиевропейската Партия на независимостта на Обединеното кралство (UKIP) не печели нито един депутат.

Водещи

Най-четени