Терорист уби десетки християни навръх Великден 27.03 | 21:47

Жертвите на атентата в Пакистан се оказаха католици, загиналите вече са 64, а ранените - 279

От Кристиан Костурков

Предупреждението, което американските власти отправиха след брюкселските атентати във вторник, че джихадистки организации подготвят нови терористични актове и е възможно те да се случат при масово струпване на хора по време на големи християнски празници, се сбъдна. Докато всички подозираха, че потенциалните цели на джихадистите ще са в Европа, те удариха в Пакистан. Оказа се, че зверският атентат, който беше извършен днес в късния следобед в най-големия парк на град Лахор, столицата на североизточната провинция Пенджаб, е бил насрочен срещу християни.

Според разказите на очевидци пред местните медии в момента на самоубийствения атентат паркът е бил пълен със семейства с деца. Терористът самоубиец пък се е взривил на метри от детския кът в парка. Затова и повечето от жертвите и ранените при атентата са жени и деца.

Освен това стана ясно и че наличието на безпрецедентен брой хора в парка е свързано с Великден. Именно поради празнуваното днес от католическата църква Възкресение Христово, пакистанските християни са изпълнили мястото, което е било традиция в града. Именно в тази връзка се появи и версията, че атентатът е бил насочен точно срещу тях.

Междувременно стана ясно, че броят на жертвите и ранените при терористичния атентат се е увеличил значително. След съобщението в първите минути за 10 загинали и 25 ранени, убитите вече нараснаха до 64, а пострадалите от бомбата – до 279, предаде ТАСС.

Пакистанската полциия вече е установила точното място, където се е взривил атентаторът-самоубиец. Там са намерени части от тялото му, както и следи от бомбата. Така става ясна и причината за големия брой убити и ранени. За да причини смъртта на повече хора, терористът е прикрепил към взривното устройство и метални топчета, които да изиграят ролята на шрапнели.

До момента нито една терористична организация не е поела отговорност за атентата. Една от теориите е, че зад атентата може да стои "Ал Кайда", "Талибаните", "Ислямско движение Източен Туркестан" или "Ислямско движение на Узбекистан", срещу които пакистанската армия предприе операция по границата с Афганистан, в която се включиха над 30 хил. войници. Вследствие на акцията са били ликвидирани над 2800 бойци на четирите терористични организации, припомня "РИА Новости”. След като стана ясно, че атентатът е бил насочен срещу християни обаче вече не е изключено организаторите му да са от "Ислямска държава”, за която вече имаше данни, че подготвя атентати по Великден.

Водещи

Най-четени