Терористи заляха в кръв Франция на националния й празник (ДОПЪЛНЕНА) 15.07 | 07:14

Над 80 загинали и стотици ранени след жесток атентат с камион в Ница

От iNews.bg

Терористи отново удариха Франция и то на националния й празник. Снощи около полунощ камион се е врязал в тълпа от хора, празнуващи Денят на Бастилията на крайбрежната алея в курортния град и ги е газил в продължение на около 2 км. В крайна сметка полицията е успяла да спре двамата терористи след престрелка с тях, в която нападателите са убити. Засега не се съобщава самоличността им, но се знае, че единият е на 31 години, френски гражданин с произход от Тунис.

В резултат на терористичната атака обаче загиналите вече са над 80. Други над 100 са ранени, около половината са в тежко състояние, а 20 - в критично, съобщават местни медии. Според тяхна информация сред загиналите има и цели семейства. Сред жертвите има и застреляни от терористите хора, тъй като преди да бъдат убити от полицаите, те са открили огън по тълпата.

Властите във Франция веднага обявиха извънредно положение. Полицаи и военни са по улиците не само в Ница. На хората в ударения от терористите град е препоръчано да стоят по домовете си и да не излизат.

Френският президент Франсоа Оланд призна атаката в Ница за терористичен акт. Той удължи с 3 месеца извънредното положение в страната, което по ирония на съдбата вчера бе съобщено, че ще бъде отменено на 26 юли. Оланд е разпоредил и резервните части на армията да бъдат активирани, за да се осигури спокойствието и сигурността във Франция.

Само преди няколко дни в специално изготвен доклад френските спецслужби предупредиха, че терористите ще се насочат към нови и по-мащабни атентати, които да причиняват повече щети и да вземат повече жертви. Освен това в документа се казваше, че джихадистите могат да започнат да използват нови и нестандартни методи за нападение над мирните граждани.

Стана ясно също и че с ликвидирането на терористите полицаите са предотвратили още повече жертви. При претърсването на камиона-убиец в него са били открити множество огнестрелни оръжия от различен вид и калибър, както и взривни вещества и устройства. Полицията обаче не съобщава повече подробности от съображения за сигурност.

Водещи

Най-четени