Терористи са се опитвали да нахлуят у нас 10.10 | 13:37

България се оказва "фронтова държава", между две огнища на напрежение сме, предупреди шефът на ДАНС и поиска национална стратегия

От iNews.bg

Има случаи, при които лица, съпричастни към терористични организации, са се опитали да влязат в страната ни в контекста на бежанската вълна. Това заяви председателят на ДАНС Владимир Писанчев.

"България напоследък се оказа между две огнища на напрежение и ние трябва много сериозно да помислим каква ни е стратегията като държава в тази посока, защото ние се оказваме на практика фронтова държава", предупреди Писанчев.

Той посочи, че опасните лица, съпричастни към радикални формации, са от различни държави. Основните страни на произход обаче са Сирия и Афганистан – страните, от които идват най-много бежанци.

В последните дни усилено се пише за джихадистите, чието гнездо на Балканите се намира в Косово и Босна. Писанчев успокои, че у нас все още няма данни за лица, свързани с Ислямска държава.

Той увери също така, че ДАНС и МВР работят усилено и предприемат мерки при подозрителни случаи, имат добро взаимодействие и с чуждите служби, допълва БТА.

"Бъдете уверени, че работим добре", заяви председателят на ДАНС, като добави, че няма заплаха за националната сигурност на България.

Водещи

Най-четени