Терористичните атентати в Джакарта може да поставят началото на вълна от атаки в цяла Югоизточна Азия 16.01 | 08:37

Тази теза развиха експерти

От iNews.bg

Терористичните атентати в индонезийската столица Джакарта не биха могли да се разглеждат като пряка заплаха за Австралия, но може да поставят началото на вълна от атаки в цяла Югоизточна Азия, пише австралийският вестник The Age, като се позовава на коментари от експерти в региона. 

Според професора от Австралийския национален университет Грег Фейли серията нападения на радикалната групировка "Ислямска държава" в столицата на Индонезия не дават основание за повишаването на нивото от терористична заплаха в Австралия.

Налагането на ограничения на пътуванията до югоизточната азиатска държава би било "контрапродуктивно", смята експертът. 

Подобно е и мнението на професор Грег Бартън от мелбърнския университет "Дейкън", който се съгласи, че случилото се в Джакарта няма пряко отношение към Австралия. Но той предупреди, че терористичните атаки в Индонезия може да вдъхновят подобни атаки по територията на цяла Югоизточна Азия, включително в Малайзия, Тайланд и Филипините, които са посещавани от голям брой австралийски граждани. 

Припомняме ви, че на 14 януари серия от експлозии разтърси индонезийската столица. Бяха взривени най-малко 7 бомби, последвани от стрелба. Бяха убити 7 човека. 

Водещи

Най-четени