Терористът от Хургада действал по инструкции на „Ислямска държава“ 15.07 | 16:42

Нападателят изповядвал идеогогията на джихадистите, причнал, че живеел според Шериата

От iNews.bg

Нападателят, който уби две туристки от Германия, а още четири – от Армения, Чехия и Русия, бяха ранени в египетския курорт Хургада, е действал от името и под диктовката на "Ислямска държава". Това е установило разследването към момента, съобщава пред Bild източник от спецслужбите в Кайро. Той отбелязва също, че терористът е комуникирал с джихадистката групировка чрез интеернет. Към момента обаче властите в Египет не потвърждават официално тази версия, отбелязва РИА "Новости".

Както вече стана известно, нападателят – 28-годишният Абдел Рахман Шабан, бе арестуван. Към момента официално мотивите за нападението остават неизвестни. Една от версиите, които се проверяват, е че той страда от психично заболяване.

Според публикациите в местните медии се залага основно на две версии. Едната от които потвърждава информацията на Bild. Според публикации в някои египетски медии нападателят наистина е изполвядвал идеологията на "Ислямска държава". Освен това по време на разпитите бил заявил, че живеел според законите на Шериата.

В същото време обаче според други излезли в пресата материали има и трета версия. И тя е, че нападението изобщо не е свързано с "Ислямска държава" и тероризма, а причината за него е битов скандал.

Водещи

Най-четени