Терористът от летище "Завентем", известен като "мъжът с шапката", искал да умре като мъченик 19.05 | 09:33

Мохамед Абрини, който така и не се взриви, оставил писмо на майка си

От iNews.bg

Станалият известен като "мъжът с шапката" след атентатите на брюкселското летище "Завентем" е оставил писмо, в което казва, че иска да умре като мъченик. Белгийската полиция се натъкнала на писмото, след като проверила лаптоп, открит в деня на атентатите в Брюксел, съобщават световните медии, цитирани от БГНЕС.

В компютъра сред изтритите файлове полицията е открила текстов файл от 2 февруари 2016 г., подписан с "Абу Яхия". От полицията смятат, че става въпрос за писмо от Мохамед Абрини до майка му. В това писмо, написано с главни букви и пълно с правописни грешки, авторът твърди, че е пътувал в Сирия и се интересува повече от религия след смъртта на малкия си брат в Сирия.

Според следователите първото нещо, което трябва да се вземе под внимание в писмото е, че той одобрява атентатите от 13 ноември в Париж и счита, че с тях мюсюлманите справедливо си връщат на Франция за нещата, които тя им е направила (участието в коалицията срещу Ислямска държава).

Абрини определя като герой онзи, който се е самовзривил, "за да ужаси неверниците". Според анализа на следователите духът на текста, както и съдържанието му, ясно показват волята му да загине като мъченик по време на бъдеща терористична атака. Разследващите смятат, че това писмо прави връзката между "Ислямска държава" и атентатите в Париж и Брюксел.

31-годишният Мохамед Абрини, известен на полицията като дребен белгийски престъпник от марокански произход и живеещ в печално известния квартал "Моленбек", бе арестуван на 8 април в Брюксел. Той беше засечен с братята Брахим и Салах Абдеслам малко преди убийствата в Париж.

 

Според белг

Водещи

Най-четени