Техеран и Шесторката не направиха крачка напред 27.02 | 14:21

Срещата за обсъждане на иранската ядрена програма завършва без ясен резултат

От Елена Коцева

Двудневните разговори между Иран и Шесторката (представители на Русия, САЩ, Китай, Великобритания, Франция и Германия) не са завършили с особен напредък или пробив по отношение на развитието на иранската ядрена програма.

Разговорите се провеждат в Алмати, Казахстан, но всички, взели участие в тях, бяха предпазливи в разкриването на подробности за срещата, пише руската информационна агенция "Новости".

Срещата започна броени дни, след като Иран обяви, че изгражда нови центрофуги за обогатяване на уран в обекта Натанз.

Според изявленията на представители на Иран на масата на преговорите не е предложено нищо ново, въпреки че международните представители заявяват точно обратното - че на Техеран са предоставени обновени предложения по урегулиране на неговата ядрена програма.

В средата на март в Истанбул ще се проведе нова среща на експертно ниво, а в началото на април предстои и нова среща в Алма-ате между представителите на ООН и Иран.

По думите на външния министър на ЕС Катрин Аштън, Шесторката е предложила на иранската страна нови неща, но отказа да даде подробности, за да има време Техеран да се запознае с тях.

 

"Иран не излезе с никакви предложения, дискусията бе насочена към предложението, отправено от групата на шестте държави. Разговорите ще продължат и очакваме иранската страна да реагира", изтъкна от своя страна говорителят на европейската делегация Майкъл Ман.

Техеран обяви преди разговорите, че може да представи свои предложения, подобни на плана на външния министър на Русия Сергей Лавров от 2011 година. Той предлага постепенно облекчаване на икономическите санкции срещу Техеран в замяна на увеличено сътрудничество с МААЕ.

Срещите между Иран и петте постоянни члена на Съвета за сигурност на ООН, включително Германия "бяха полезни", изтъкна от своя страна руският заместник външен министър Сергей Рябков, който оглавява руската делегация. Той добави, че е провел двустранна среща с иранската делегация във вторник.

Според анализатори представителите на ООН вече са предложили облекчаване на санкциите срещу Иран, които са свързани с търговията на благородни метали, както и някои банкови операции срещу ангажимент за сътрудничество на Техеран с МААЕ.

Срещата в Казахстан е първата за тази година, след като през 2012-а Шесторката и Иран проведоха три рунда от преговори – в Истанбул, Москва и Багдад.

Водещи

Най-четени