Технологиите обогатяват пазара на дрога в ЕС 31.01 | 19:59

И са истинско предизвикателство пред властите за залавянето на наркотиците

От Диана Цветкова

Пазарът на наркотици в Европа става все по-динамичен, многообразен и непостоянен. Това се посочва в първия доклад "Пазарите на наркотици в ЕС", изготвен от Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите (ЕЦМНН) и Европол.

Според документа, публикуван днес в Брюксел, Европа навлиза в ключов етап от предлагането и търсенето на наркотици. Обликът на организираната престъпност се променя, като за това допринася многообразието от стоки, диверсификацията на трафика и възможностите за транспорт – включително в контейнери, с куриери и по пощата.

В миналото европейският пазар на дрога бе съсредоточен върху конкретни наркотици, чийто трафик се извършваше от специализирани оператори по ясно определени маршрути. Съвременният пазар е по-адаптивен, използват се нови маршрути и все по-често се срещат пратки, съдържащи няколко вида вещества. Докладът отбелязва нарастващата роля на Африка като транзитна и складова точка, както и необходимостта от сътрудничество между страните от ЕС и тези извън съюза за борбата с наркотрафика.

"ЕС също е основен производител на наркотици, а престъпни групи в Северозападна Европа играят основна роля във вътрешноевропейския трафик", се посочва в документа.

Глобализацията е важен двигател на промените

Развитието на технологиите променя "правилата на играта" в наркоразпространението. Интернет оказва огромно влияние като средство за комуникация на онлайн наркопазара. Технологиите обаче играят и все по сериозна роля при самото производство - в ЕС например, са ключов източник на опит и "ноу-хау" за отглеждането на канабис и производството на синтетични наркотици.

"Мерките на национално равнище просто са недостатъчни, независимо колко сериозни са те", заяви комисарят на ЕС по въпросите на вътрешните работи Сесилия Малмстрьом във връзка с днешните разкрития.

Според доклада Европа трябва да повиши своя капацитет за ранно предупреждение за появата на нови наркотични вещества, а разследващите органи трябва да дават приоритет на събирането на разузнавателна информация за високопоставените представители на престъпните групи.

Документът се спира подробно на основните видове наркотици.

Хероин

Относно хероина се посочва, че употребата му в Европа намалява, макар че старият континент остава основен източник на оцетния анхидрид, използван за производството на наркотика. Огромна роля за това имат полицейските действия по разкриването на основните канали за трафик, така и успехът на страните от ЕС при прилагането на програми за лечение на хероинозависими.

Турция продължава да играе централна роля в трафика през балканския маршрут, но се появяват нови канали, например, през Западните Балкани. Организираните престъпни групи, свързани с хероин, стават по-активни на пазара на други наркотици, като кокаина. Специфичен риск представлява диверсификацията на мрежите за хероин в производство и трафик на метамфетамин.

Кокаин

През последното десетилетие кокаинът става най-употребяваният стимулант в ЕС, най-вече в Западна Европа. Все пак пикът на употребата му е бил през 2008 г. и оттогава се наблюдава лек спад. Испания и Португалия са основните точки, през които кокаинът влиза в Европа. Появяват се и нови канали – напоследък големи пратки бяха задържани през Черно море и източната част на Балтийско море.

Добре установена е връзката между каналите за трафик на кокаин и на канабис, но се наблюдава и такава между трафика на хероин и кокаин. За да избегнат разкриването им, трафикантите използват сложни химически техники и вкарват кокаина в легални продукти, например дрехи и пластмасови стоки. Повечето от лабораториите за кокаин, разкрити в ЕС, са "лаборатории за вторично извличане", използвани, за да се отдели кокаина от законните продукти, в които е вкаран и внесен в Европа.

Докладът препоръчва, освен проследяване на новите маршрути на кокаина – Черно море и Балканите, да се наблегне на изграждането на партньорства между митниците, пристанищните власти, и транспортните компании.

Канабис

8f365fba-7594-d19a-56bb-bbda0e155e52Разнообразието от видовете канабис, производителите и източниците, както и устойчивото търсене го правят устойчив на усилията да се противодейства на разпространението му.

Производството на канабис е широко разпространено в Европа, а развитието на технологиите се отразят в повишаване на добива.

Отглеждането на канабис в домашни условия прави залавянето на наркотика по-трудно и е предизвикателство за властите. Трафикът на канабис, основно от Мароко, остава предизвикателство пред полицейските власти.

Докладът препоръчва да се обменя "ноу-хау" относно начините за производство на канабис и да подобрят мониторинга за добива му. Като ключови области са посочени Южна и Източна Европа.

Синтетика (амфетамин, метамфетамин, екстази)

ЕС продължава да е важен износител на амфетамини и екстази. Развитието на технологиите за производство на синтетична дрога, повишаването на техническата сложност и намаляването на производствените процеси водят до по-голямо предлагане на метамфетамин и екстази. Синтетичните наркотици изместват хероина и кокаина. На пазара се срещат все по-често и нови неконтролируеми психоактивни вещества.

Докладът отчита подновен интерес към екстазито. Разпространението на синтетични наркотици в Европа идва от лаборатории в Холандия, Белгия, Полша и Литва. Производителите пък откриват нови методи за трафикът на прекусорите за производството им. Препоръчва се усилията да се насочат към вътрешната продукция и идентифицирането на ключовите производители, както и да се ограничи достъпът до химикалите, използвани за създаването на синтетиката.

Нови наркотици

Новите психоактивни субстанции представляват широка гама от вещества, които не се контролират от международните органи по контрол на наркотиците. В последните години се наблюдава рязко увеличение на видовете и достъпа до новите наркотици. Интернет е източник на информация и доставки за потребителите, търговците и производителите.

Новите наркотици най-често се произвеждат извън ЕС, докато базираните в общността търговци играят важна роля при вноса, пакетирането и разпространението на дрогата. Докладът акцентира върху предизвикателството да се идентифицират новите наркотици. Те принадлежат към различни химически групи, нови видове се появяват бързо и може да съдържат микс от вещества, които се променят с времето.

Препоръчва се да се засили системата на ЕС за ранно предупреждение за наличието на нови психоактивни субстанции и вкарването им в забранителни списъци, както и подобряване на правните механизми, за залавянето им. Посочва се, че страните трябва да са в час и да следват скоростта на развитие на интернет тенденциите.

Водещи

Най-четени