Тийнейджърка изпи коктейл от течен азот - остана без стомах 09.10 | 12:10

Има реален шанс момичето да продължи да води нормален живот

От Ивайло Коралски

Британска тийнейджърка е била подложена на спешна хирургическа операция, целяща премахването на нейния стомах, след като поела известно количество течен азот (или нитроген) в британски бар, съобщава ITV.

Габи Скенлон празнувала своят 18-ти рожден ден в Ланкастър, Великобритания, когато състоянието ѝ се влошило мълниеносно. Момичето имало адски затруднено дишане и жестоки болки в стомашната област.

Габи моментално била откарана в болница, а след направената диагноза се оказало, че момичето е с пробит стомах. Докторите веднага предприели оперативни действия и премахнали стомаха на страдащата тийнейджърка.

Според полицейския доклад по случая, ако хирурзите са били закъснели с реакцията си, е имало реален шанс момичето да умре. Състоянието на девойката все още е тежко, но стабилно.

След проведеното разследване се оказало, че момичето поело фаталния коктейл от бар, специализирал се в подготвянето на "кипящи" коктейли, за чието получаване често пъти е необходимо и известно количество течен нитроген. Самият коктейл се наричал "Nitro Jagermeister".

"Чух за инцидента тази сутрин и честно казано бях шокиран, защото аз всъщност опитах въпросния коктейл миналата седмица. Разтрепервам се, като си помисля, че това можеше да се случи на мен. Човек смята, че питиетата, сервирани в лицензирани заведения, са сигурни", споделя пред ITV Пол Айчисън от управата на Ланкастър.

Прибавен към дадена напитка, течният азот може да предизвика тъй наречения "избухлив ефект".

Ако не се използва по правилен начин обаче, течният азот може да предизвика сериозни изгаряния, разкрива пред ITV доктор Джон Аштън.

Според същия доктор, Габи Скенлон ще може отново да води нормален живот – да се храни със стандартна храна и да поема течности. Момичето обаче ще трябва да внимава с поеманите количества храна и да взима редовно витамини до края на живота си.

Водещи

Най-четени