Тийнейджърът, който изобрети часовник и беше арестуван заради това, напусна САЩ 21.10 | 12:58

Ахмед Мохамед е приел стипендията, предложена му от катарската Фондация за образование, наука и развитие на общността

От Беатрис Николoва

Помните ли историята на 14-годишния тийнейджър Ахмед Мохамед? Младежът, роден в Тексас, изобрети часовник и го занесе да се похвали на учителите си в училище. Те обаче помислиха, че Адмед е изобретил бомба, викнаха полиция и момчето се почувства унизено пред своите съученици.

В крайна сметка Ахмед ще напусне родината си САЩ. Семейството му се мести да живее в Катар, съобщи ВВС.

Той е приел стипендията, предложена му от катарската Фондация за образование, наука и развитие на общността, където той ще учи.

Катарската фондация осигурява пълна стипендия за средното и висшето образование на момчето.

След като беше арестуван заради часовника, случаят на Ахмед доби популярност в социалните мрежи, където преобладаваше мнението, че детето е било третирано като терорист напълно незаслужено заради името и религията си. Властите в Тексас защитиха решението си, казвайки, че са действали така единствено от загриженост за сигурността на учениците.

Семейството на Ахмед Мохамед уточни, че тийнейджърът ще бъде записан в програмата на катарската фондация "Млади новатори" и цялото семейство ще се премести с него в Катар.

"Катар е чудесно място. Обичам Доха, толкова е модерна. Видях толкова много невероятни училища там, много кампуси на известни американски университети. Мисля, че ще науча много и че много ще се забавлявам", казва Ахмед.

Ахмед напусна училището си в Тексас малко след инцидента.

Освен че беше поканен в Белия дом лично от американския президент Барак Обама. След това Ахмед получи голяма подкрепа от учени, политици и известни личности като основателя на Facebook Марк Зукърбърг.

 

Водещи

Най-четени