Тирана: Македония да признае албанския за втори официален език 31.03 | 11:50

Рама призова Скопие да зачита правата на албанското малцинство

От iNews.bg

Албанският премиер Еди Рама отново призова за въвеждането на албанския език като втори официален в Македония. В интервю за швейцарския ежедневник "Тагесанцайгер" той призова правителството в Скопие да зачита правата на албанското малцинство. "За нас е немислимо македонците да отхвърлят искането албанският език да бъде официален език на национално ниво", каза Рама, цитиран от БНР. 

Според него балканските страни могат да се развиват като истински демокрации, само ако са част от Европейския съюз.  "Границите на Балканите ще бъдат в опасност, ако ЕС преотстъпи региона на руснаците", предупреди албанският премиер. 

След публикуването на т.нар "Албанската платформа" Македония изпадна в още по-остра политическа криза. Този документ бе изготвена с личното участие на Еди Рама в Тирана и бе подписана от три албански партии в Македония - ДСИ на Али Ахмети, Движение "Беса" на Билал Касами и Албанския алианс на Зиядин Села. Тя предвижда промени в Конституцията на Република Македония, на държавните символи и превръщането на албанския в официален език в западната ни съседка. 

ВМРО-ДПМНЕ и президентът Георге Иванов обвиняват лидера на СДСМ Зоран Заев, че приема "Албанска платформа" и поради това държавният глава отказва да връчи на Заев мандат за съставяне на ново правителство. От края на февруари всеки ден в десетки градове на Македония има масови протести за запазване на единството на страната и отхвърляне на "Албанската платформа".

Водещи

Най-четени