Тирана опитва да „извива ръце“ заради Косово 23.10 | 16:25

Ако най-младата държава на Балканите не влезе в регионалния „Шенген“ и Албания ще се откаже

От iNews.bg

Албания ще се оттегли от балканския "мини Шенген”, ако Косово не бъде включено в тази форма на сътрудничество, заяви албанският министър на външните работи Гент Цакай, цитиран от МИА, предаде БГНЕС.

По думите му, премиерът Еди Рама е поставил условие, което няма да бъде предмет на преговори – ако Косово не участва в това сътрудничество, Албания ще се оттегли веднага от него.

Косово е червена линия за Албания по отношение на сътрудничеството с държавите от Западните Балкани.

Според министърът, терминът "мини Шенген” трябва да се промени.

Той напомня, че първата среща е била в тристранен формат, но се очаква провеждането на заседания с Черна гора, Хърватия и Косово и така инициативата ще се превърне в многостранна.

БГНЕС припомня, че инициативата "мини Шенген" е антибългарска и антиалбанска по своя замисъл и има за цел да възстанови влиянието на Сърбия в страните от Западните Балкани. Белград иска да заеме доминираща позиция в региона, този път използвайки една чисто икономическа инициатива. Нейната реализация ще даде тежест на Сърбия и ще й позволи да продължи своята арогантна политика спрямо своите съседи – на първо място България и Хърватия.

В Косово остро се противопоставят на "мини Шенген", защото отлично разбират прозрачните замисли на Белград по отношение на съседните страни. Там си дават ясно сметка, че всякаква форма на интеграция, извън Европейския съюз, с участието на Сърбия ще възроди в крайна сметка великосръбскиия шовинизъм, който не е полезен за никого в региона и който беше осъден от историята през 90-те години на миналия век.

Политиците в Прищина са категорични, че единственото бъдеще на тяхната страна, както и на останалите държави от Западните Балкани е в ЕС, а не в някаква друга предварителна форма на интеграция, каквато е т.нар. "мини Шенген", предлаган от Белград. 

Водещи