Тирана пак налива масло в огъня в Скопие 02.05 | 12:46

Ние подкрепяме „Албанската платформа“, заяви открито вътрешният министър на страната

От iNews.bg

Тирана отново започна да налива масло в огъня, "горящ" в Македония. "Албания подкрепя "Албанската платформа" на политическите партии на македонските албанци", каза албанският министър на външните работи Дитмир Бушати. "Ние подкрепяме тази платформа на албанския политически фактор в Македония, което е опит да се изпълни неприложеният Охридски договор и по този начин да се отвори пътя за евроатлантическата интеграция на Македония. В същото време това ще създаде по-добра атмосфера с нейните съседи. Все още не се намираме в ситуация да се говори за междуетническа криза и надяваме се да не се върви в тази посока", каза още Бушати в интервю за местна телевизия, предаде БГНЕС.

Според него "Албанската платформа" е била използвана като алиби от ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски и президентът Георге Иванов, но напрежението е било на друго място. Бушати твърди, че не е имало никакви препоръки от страна на международната общност, нито пък някакво предпочитание на албанските партии за създаване на съюз със СДСМ на Зоран Заев.

Външният министър на Албания смята, че и тази коалиция ще има нужда от подкрепата на целия македонски фактор в страната. "Голяма част от въпросите, които се съдържат в тази платформа, няма как да бъдат реализирани, ако няма разбирателство от страна на целия македонски фактор. За част от въпросите е необходимо конституционно мнозинство - 2/3 от гласовете в парламента, с което не разполага новото парламентарно мнозинство", каза още Бушати.

Албанският премиер Еди Рама участва лично в изработването на т.нар. "Албанска платформа", която бе подписана от три албански формации от Македония - ДСИ, "Беса" и Албанския алианс на 7-ми януари. Този документ допълнително усложни политическата криза в Република Македония. "Албанската платформа" предвижда промяна на Конституцията, държавните символи и превръщането на албанския в официален език в страната.

Водещи

Най-четени