Това е човекът с най-голямото влияние в света 12.12 | 16:30

Путин е личността, повлияла най-силно на 2014 г.

От Беатрис Николoва

Френската информационна агенция FP обяви победителите в eжегодната си класация "Най-влиятелните личности на годината". Победител за 2014 год. е руският президент Владимир Путин. Агенцията се обосновава избора си, като подчертава, че с украинския конфликт и анексирането на Крим отношенията на Изтока със Запада преминават през най-тежката криза от четвърт век насам. Путин, който досега беше труден съюзник на западните страни, днес е централна фигура в конфронтацията Изток-Запад, която във всеки един момент може да прерасне в нова Студена война

Под номер две в класацията се намира иракчанинът Абу Бакр ал Багдади -лидер на терористичната групировка Ислямска държава. ИД завзе големи части от територията на Ирак и на Сирия, а Ал Багдади обяви халифат там.

Трето място в класацията взимат близо 300-та ученички, от гимназията в нигерийския град Чибок, отвлечени от ислямистите от групировката Боко Харам през април. Насилието над моичетата развълнува света, като до ден в ръцете на Боко Харам са 219 ученички и няма изгледи за тяхното освобождаване.

Папа Франциск влиза в класацията под номер четири заради въвеждането на нов стил на управление на Римокатолическата църква, защитил пламенно християните от Близкия изток и приканил мюсюлманските лидери и интелектуалци да осъдят насилието на джихадистите.

Нобеловата лауреатка за мир, пакистанката Малала Юсафзай е на пето място. Преди броени дни 17-годишната Малала, която е най-младата лауреатка на Нобеловото отличие, получи приза си на церемония в Осло и обеща да продължи борбата си за създаване на повече училища за децата по света.

В класацията място намират още 8-годишният Джошуа Вон, един от лидерите на продемократично движение в Хонконг, Даян и Джон Фоули, родителите на американския журналист Джеймс Фоули, обезглавен от ИД в Сирия през август, Оскар Писториус, звездата на параолимпийския спорт, обвинен и осъден по време на продължителен и следен от милиони хора по света процес за убийството на приятелката си в нощта на празника Свети Валентин през 2013 г., Томас Пикети, автор на книгата "Капиталът на 21 век", от която се продадоха стотици милиони екземпляри и бившият учител по английски език, 50-годишният Джак Ма, който стана най-богатият човек в Китай.

Най-четени