Токио даде зелена светлина за американско ПРО в Япония 19.12 | 17:07

Системата „Иджлис“ ще бъде разположена в отговор на севернокорейските ракетни и ядрени опити

От iNews.bg

Властите в Япония дадоха зелена светлина за американско ПРО на територията на страната. Правителство в Токио одобри разполагането на наземната противоракетна система "Иджис" на САЩ, за да укрепи отбраната си във връзка със "сериозните" и "непосредствени" заплахи от страна на Северна Корея, предаде БГНЕС. Режимът в Пхенян през тази година изстреля две ракети, които прелетяха над Япония и заплаши "да потопи" в Японско море. За последно през ноември Пхенян изпробва междуконтинентална балистична ракета (МБР), която падна във водите на японската изключителна икономическа зона.

"Развитието на Северна Корея в областта на ядрените оръжия и ракетите навлезе в нова степен на заплаха, която е по-сериозна и непосредствена за сигурността на нашата страна", гласи позицията на японското правителство след заседанието, на което беше одобрено наземното разполагане на елементите на "Иджис". Целта е Япония драстично да подобри противоракетната си отбрана.

На организирана от Джиджи Прес лекция премиерът Шиндзо Абе обеща задълбочено да обмисли въпроса дали японските отбранителни способности са достатъчни, за да защитят своя народ. "Като запазим единствено отбранителна политика като основна предпоставка, ще проуча какви са нашите възможности за отбрана, когато се изправяме пред тежката реалност за нашата страна", каза той. Абе твърди, че санкциите на ООН срещу Пхенян трябва да влязат в сила сега и отхвърля мнението, че твърде големият натиск може да доведе до "взрив" на насилие.

"Мисленето по този начин осигурява на Северна Корея максимална възможност за пазарлъци ... Важното е да не се поддаваме на блъфовете на Северна Корея", каза той, обещавайки да продължи натиска, докато Пхенян не поиска диалог. Абе също така потърси сътрудничество от Китай за разрешаване на проблема. "Тъй като севернокорейският въпрос е изправен пред важна фаза, ролята на Китай е изключително важна", каза той, добавяйки, че иска да постигне "ново ниво" на отношения с Китай чрез реципрочни посещения и други взаимни действия.

Елементите на "Иджис" ще бъдат разположени на две места, като по този начин цялата държава ще бъде покрита от работата на мощни радари. Разгръщането ще даде на съюзника на САЩ още един защитен пласт, в допълнение към управляемите ракети SM-3, изстрелвани от корабите от системата "Иджис" и ракетите Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3). Според японски официални представители ще отнеме години, преди наземната система "Иджис" да започне да функционира.

Договорът със Съединените щати все още не е подписан и разполагането на елементите на две места може да струва общо 200 милиарда йени (1,8 милиарда долара), включително разходите за изграждане на новите съоръжения. Токио обаче настоява, че новата система ще даде тласък на японската противоракетна отбрана. Има информации, че Япония планира за следващата година рекорден военен бюджет от 46 млрд. долара заради севернокорейската заплаха. Министърът на отбраната Ицунори Онодера този месец каза, че Токио планира да поръча на американски фирми крилати ракети с голям обсег – около 900 км.

Водещи

Най-четени