Токио купува спорни с Китай острови 10.09 | 16:42

Районът е богат на риба, а и се предполага, че може да има полета с природен газ

От Елена Коцева

Правителството на Япония взе официално решение да закупи три от петте острови Сенкаку, в Източно Китайско море, които се явяват спорна територия с Китай. Китайското название на островите е Дяо Ю Дяо). Договорени са трите острова Уоцуридзима, Китакодзима и Минамикодзима.

Покупката ще стане от собствениците на островите, които са частни лица, обяви главният секретар на правителството Осама Фудзимура. По думите му купуването на островите не трябва да води до проблеми с други държави, тъй като те са част от японската територия и просто се сменя притежателят им от частно лице към държавата.

Сделката официално ще бъде сключена още утре (11 септември) и ще е на стойност 2.05 милиарда йени (26,28 милиона долара), съобщава агенция "Новости".

В момента Япония срещу аренда стопанисва четири от островите. Ежегодно за това държавата плаща 24 милиона йени (около 314 хиляди долара).

Преговорите за закупуването на островите започнаха още в началото на тази година, а за идеята за закупуването на островите кметът на столицата събра 1,3 милиарда йени. В края на юли месец правителството на Япония направи официално предложение на семейство Курихара да закупи островите за 26 милиона долара.

Групата от пет острова Сенкаку е спорна територия между Япония и Китай от десетилетия. Районът е богат на риба, а и се предполага, че може да има полета с природен газ. Пекин и Токио не могат да определят границата на изключителната икономическа зона в района на островите. Япония настоява разделителната линия да минава по средата на водното пространство, а Китай премества линията по-близко до японското крайбрежие.

Според Токио островите са японска територия от 1895, откогато и ги стопанисва, а Пекин се позовава на японски карти от 1783 и 1785 година, където Сенкаку са обозначени като китайска територия.

След Втората Световна война островите се намираха под контрола на САЩ до 1972 година, когато бяха предадени на Япония.  

Водещи

Най-четени